Monday, September 17, 2012

Hvordan ta gode produktfoto

Skal du legge ut noe for salg på QXL eller Finn? En ting som er viktig er å ta mange og gode bilder. Bilder selger, men bildene må også være gode. Hvem har sagt at du trenger hjemmestudioutstyr til titusner av kroner? Så lenge du har kamera, så forteller jeg resten.

 Du trenger:
  • Litt elektrikerteip
  • 2-3 stykk hvite ark
  • litt aluminiumfolie




Om du har speilrefleks, popp opp blitsen.



Teip på litt aluminiumfolie slik at det reflekterer blitslyset ca rett opp, eller mot en hvit overflate. Bare pass på at blitslyset ikke treffer tingen direkte, for det lyset er for hardt.

Har du ikke speilreflekskamera, men bare et kompaktkamera, er prinsippet det samme. Bruk aluminiumfolie foran blitsen slik jeg nevnte tidligere. Vær kreativ.


Teip gjerne et ark bakpå kameraet.


Sett opp et ark som fungerer som bakgrunn, og evt. teip det fast. Om du ikke vil ha hvit bakgrunn fungerer andre ting også. Nå er fotostudioet ditt klart!



Ikke glem å sette hvitbalansen til blits/flash, som er bilde av et lyn. Har ikke ditt det, så velg Auto eller AWB. På speilreflekskameraer er det en egen knapp ofte merket WB for å sette hvitbalanse.

Siden du har blits, har du mer enn nok lys å boltre deg på. Treigere lukkertid enn 1/60 er derfor unødvendig. 1/100 skal fungere greit, men så lenge det ikke er noe som beveger seg (eventuelt fotografen), har det ingenting å si. På speilreflekskameraer justeres lukkertiden med hjulet ved avtrekkeren. Om du er usikker, kan du sette programhjulet i P.

Har du noe vanskeligheter med at noe av motivet blir uskapt, kan du prøve å skru ned blenderåpningen. F8 fungerer fint. Er det fortsatt problemer, prøv mindre, f.eks. F14 eller F22. Sett programhjulet i Av for å styre blenderen. I Av justeres blenderen vanligvis med hjulet ved avtrekkeren, det som vanligvis justerer lukkertiden.

Billige kompaktkameraer har ofte en makro-modus, som er et bilde av en blomst. Noen av dem lar deg dog ikke bruke blitsen i makro-modus. Da må du i så fall bruke en lampe med noe hvitt papir foran. Billige kameraer har en del autofunksjoner som kan være vanskelige å unngå. Prøv deg fram og se hva som fungerer.

Med mindre du har makroobjektiv, kan det være vanskelig å få produktet til å fylle bildet uten å gjøre det uskarpt. Da kan det lønne seg å fokusere manuelt. Som jeg sa, så hjelper det å skru ned blenderen.

Her kommer noen av fotoene jeg tok av telefonen jeg har planer om å selge.

No comments:

Post a Comment