Tuesday, September 25, 2012

Bokehlicious!

Bokehlicious, er noe Kai fra DigitalRev TV ofte pleier å si. Så hva er bokeh?

"Bokeh" er et uttrykk som kommer fra det japanske ordet "boke", som betyr "uskarp". Det referer til områder på et bilde som er ute av fokus. På et bilde av en person, eller et annet objekt, vil bakgrunnen være uskarp. Når man snakker om "bokeh" på det bildet, refererer man til den uskarpe bakgrunnen.

På bildet av dette løvbladet ser man at bakgrunnen er uskarp. Det kaller man "bokeh".


Hvor mye bokeh man får, dvs. hvor uskarp bakgrunnen blir, er avhengig av blenderen, dvs. f-tallet, og brennvidden man bruker, dvs. hvor langt man har zoomet inn. Med stor blender (f/2.8) får man mer bokeh enn med liten blender (f/4). Har man zoomet langt inn, får man mer bokeh enn når man zoomer ut.

Mye bokeh er ofte å foretrekke, fordi det gjør at bakgrunnen ikke drar oppmerksomheten vekk fra motivet.

I et objektiv styres blenderen av lameller. Når man tar bilde med vid åpen blender vil den være rund som en sirkel. Tar man et bilde av lyskilder ute av fokus, vil man se det. For å illustrere har jeg tatt et par bilder med et 50mm F1.8.



Når man lukker blenderen litt, vil lamellene jobbe med å minske blenderen. En forskjell mellom et øye og et kameraobjektiv, er at blenderen i et objektiv ikke er helt rund, men femkantet eller sekskantet, avhengig av hvor mange lameller det er. Du ser det på dette bildet, tatt med samme objektivet, men jeg har skrudd det ned til F2.8.



Da har du lært noe nytt denne gangen også. For å avslutte, så skal jeg være mainstream og komme med et meme-bilde.



No comments:

Post a Comment